Watertherapie

Wat is Watertherapie?

Watertherapie is een vorm van therapie die bestaat uit diverse vormen van behandelingen en oefeningen die worden gedaan in een zwembad. Voor elke cliënt een is er een apart oefenprogramma samen gesteld naar behoeft van de cliënt. Wij werken met diverse oefenprogramma's waaronder; Halliwick®, maar ook Watsu® , Y'eauChi en Aquasport.

Voor wie is Watertherapie?

De therapie zwemlessen (therapeutisch zwemles) is voor cliënten die niet in gewone zwemlessen terecht kunnen omdat zij het tempo niet bij kunnen houden of daar de groep te groot is, of om andere redenen niet met een gewone zwemles mee kunnen doen. Deze lessen maken de cliënt van watervrij tot baantjes zwemmen in hun eigen tempo met hun eigen mogelijkheden. Verder is watertherapie ook geschikt voor mensen met blessures en diverse aandoeningen en bij revalidatie. In het water wordt bijna 95% van het lichaamsgewicht gedragen door de opwaartse druk. De belasting op gewrichten is, in vergelijking met de belasting "op land" dus zeer laag. Hierdoor is het mogelijk om te bewegen zonder de belasting van de gewrichtsvlakken. Daarnaast kan de "tegendruk" van het water gebruikt worden om spierversterkende oefeningen te doen. Het kost wat moeite om vanuit "staan" te bewegen in het water, en het kost ook energie om weer te stoppen. Balansoefeningen kunnen in het water makkelijk geoefend worden, omdat de tegendruk de reactietijd verlengt. Dat wil zeggen je valt niet zo snel om in het water, het lichaam krijgt dus meer tijd om zich te herstellen. Het warme water zorgt verder voor een verbeterde doorbloeding van de huid en spieren. Door een aangepast progamma worden de spieren van de romp versterkt en het lichaam in balans gebracht.

De warmte van het water heeft vaak een gunstig effect op de stijfheid van gewrichten en overmatige spierspanning. Afhankelijk van de intensiteit van de oefeningen kan met watertherapie gewrichten soepeler gemaakt worden, kan spierkracht en coördinatie vergroot worden en kan de conditie verbeterd worden. Door het oefenen in 't water wordt de cliënt dus sterker waardoor deze op de 't land meer balans en kracht krijgt.

Watertherapie oefening is vooral nuttig in gevallen waarin een op land gebaseerd oefenprogramma niet is mogelijk is vanwege de intensiteit van de pijn, verminderde botdichtheid, handicap of andere factoren.

Watertherapie is als zodanig een veelzijdige oefenprogramma en is goed voor mensen met aandoeningen zoals:

 1. Watervrees
 2. Artrose
 3. Reuma
 4. Spierspanning en spasme
 5. Na heup en knie operaties
 6. Revalidatie na ongeluk
 7. Revalidatie na een hersenbloeding
 8. Diverse vormen van autisme

Waar is het en wat kost het?

LocatieHeersdiep Den Helder
Periodeseptember t/m juni
TijdenIn overleg
KostenOp aanvraag

Wat moet u meenemen?

 1. Badkleding
 2. Handdoek
 3. Slippers
 4. Eventueel oordoppen

Heeft u nog vragen?

Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen!